Lehdistötiedote 25.8.2022

Kuva: Iikka Savonen / Tiikeri Media

Poikkeuksellinen muotinäytös keräsi yleisöä Suomen ensimmäisen psykiatrisen sairaalan sisäpihalle

Ensimmäistä kertaa järjestetty See Us musiikki- ja muotinäytöstapahtuma yllätti Lapinlahden Lähteen kävijät 500:llä vieraalla

Vuonna 1841 valmistunut Lapinlahden sairaala on Suomen ensimmäinen psykiatrinen sairaala ja Euroopan vanhimpia psykiatrian alan hoitolaitoksia. Lapinlahden Lähde on taiteen, kulttuurin ja mielen hyvinvoinnin keskus Helsingissä vanhassa Lapinlahden sairaalassa Helsingin Ruoholahdessa. 

Neljän kaveruksen lennokkaista keskusteluista kehkeytyi idea, josta syntyi aivan uudenlainen 500-kävijää tavoittanut kulttuuritapahtuma. Kesän aikana perustettu See Us yhdistys järjesti yhteistyössä Pro Lapinlahden ja Lapinlahden Lähteen kanssa 19.8.22 ensimmäistä kertaa See Us -Lapinlahti kulttuuritapahtuman, jossa tuotiin mielenterveysaiheita esille taiteen, musiikin ja muodin kautta. Tapahtumassa esiintyi Bägi B, FIBO, Matriarkaatti ja Katri Johannes (dj). Se kulminoitui muotinäytökseen, jossa esiintyi yhtäaikaisesti Otto Taimelan live elektroninen ambient musiikkiesitys. Muotisuunnittelijat hakivat muotinäytökseen avoimen haun kautta ja loivat mallistot inspiroituneena mielenterveydestä. Mallistojen teemoina on nähtävissä esimerkiksi persoonallisuushäiriötä, häpeää mielenterveysongelmista sekä niistä yli pääsemistä ja tervehtymistä.

Artisti: Bägi B, Kuva: Iikka Savonen / Tiikeri Media

”See Us Lapinlahti ilmensi ja kunnioitti upealla tavalla alueen nykytoimintojen tärkeitä ydinperiaatteita: mielen hyvinvoinnin vahvistamista taiteen ja kulttuurin keinoin inklusiivisesti, avoimesti ja tyylikkäästi”, ihastelee Lapinlahden Lähde Oy:n toimitusjohtaja Ville Pellinen. ”Oli todella hienoa nähdä, miten pitkälti vapaaehtoisista koostunut työryhmä sai erittäin hyvässä ja lämpimässä hengessä luotua näin näyttävän ja ammattimaisen tapahtuman, jossa ihmiset selvästi nauttivat ja tunsivat olonsa hyväksi ja turvalliseksi.”

See Us yhdistys järjesti myös kesän aikana Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry:n vapaaehtoisille kaksipäiväisen silkkimaalaus työpajan. Osallistujat kurssilla pääsivät suunnittelemaan ja toteuttamaan huivit teemalla Lapinlahti, mihin ensimmäisenä päivänä lähdettiin etsimään inspiraatiota alueen ympäristöstä. Kurssi ei vaatinut aikaisempaa kokemusta ja työpaja suunniteltiin ensisijaisesti tukemaan mielen hyvinvointia taiteen ja luovuuden kautta. Huivit näkyivät muotinäytöksessä, ovat esillä näyttelyssä sekä kurssilaiset saavat näyttelyn jälkeen huivinsa omakseen.

Lapinlahden Galleria Käytävällä 20.-30.8. on nähtävillä muotinäytöksestä jokaiselta suunnittelijalta yksi asu ja malliston tarina. Myöskin osana näyttelyä ovat Mielen Silkkiä huivit sekä Taika Ojan monitaiteinen taidenäyttely, joka käsittelee uupumusta ilmiönä (nähtävillä Galleria Käytävän varrella olevassa huoneessa) sekä videoinstallaatio kesällä tapahtuneista haastatteluista #taidettareseptillä – miten taide & kulttuuri voi edistää ihmisten mielen hyvinvointia. Videoissa päästään kuulemaan erilaisten taiteilijoiden tarinoita.

Kuva: Iikka Savonen / Tiikeri Media

Katso tapahtuman live tallennetta Youtubesta: https://www.youtube.com/watch?v=JwPTu9k8k2s

#seeuslapinlahti #näemeidät #taidettareseptillä #fashionforthemind

Ystävällisin terveisin, See Us ry

Similar Posts