Photo: Iikka Savonen / Tiikeri Media

See Us - tapahtumasta yhdistykseksi

Joulukuussa 2021 kolme muotisuunnittelijaa Anna, Krista ja Kati istuivat muotinäytöstä odotellessaan kuohuviinilasillisella Lahden Malvamuseolla. Koronan runtelema tapahtuma-ala ja muodin tämän hetkinen tilanne Suomessa puhututti ja huolestutti heitä kovasti. Kaikilla heistä oli palava halu yhteisölliseen toimintaan, kulttuurin ja hyvinvoinnin edesauttamiseen sekä halu päästä “laittamaan sormet takaisin kunnolla multaan”. Myös koronan vaikutus mielenterveyteen ja mielenterveyttä ennalta ehkäisevä toiminta oli aiheena; Mielenterveyshäiriöiden yleisyydestä huolimatta, ennakkoluulot pitävät edelleen sitkeästi pintansa, ja suorituskeskeinen yhteiskunta luo paineita puhua aiheesta avoimemmin.

Jutustelu lennokkaista ideoista ja haaveista alkoi kääntyä vakavammaksi keskusteluksi.  Lopulta he olivat itsekin sen verran vakuuttuneiksi konseptista, että tätä oli lähdettävä työstämään. Samana iltana Kati, Krista ja Anna sopivat aiheen tiimoilta palaverin muutaman viikon päähän. Tapahtuma konkretisoitui tammikuussa 2022, kun Lapinlahden Lähde antoi See Us -tapahtumalle vihreää valoa. Tässä vaiheessa kuvioon tuli mukaan myös tapahtumatuottaja Hannah Hietala. “See Us” -nimellä (näe meidät) on yhteiskunnallinen merkitys; kuinka tapahtuma-alaa ja taiteilijoita ei ole tarpeeksi huomioitu ja tuettu korona-aikana. Suomessa arvostettavia muotinäytöksiä on vähän ja lahjakkaita suunnittelijoita paljon. Tapahtuma on mahdollisuus antaa uusille, nouseville artisteille ja suunnittelijoille näkyvyyttä. Taide tutkitusti edesauttaa hyvinvointia. Taiteentekijät kuitenkin valitettavan usein ajetaan burn outiin, jolloin taidetta ei voida toteuttaa eivätkä muutkaan pääse siitä nauttimaan.

Kevät ja kesä eteni rivakkaan tahtiin tapahtuman suunnittelun ja tuottamisen ohella. Kesäkuussa löysimme itsemme perustamassa yhdistystä, sillä Annan Ja Kristan järjestämä silkkihuivi-työpaja sai paljon kiinnostusta osakseen. Näin muodostui See Us ry. Olemme mukana edistämässä mielen hyvinvointia taiteen ja kulttuurin avulla. Haluamme tukea mielenterveyden haasteiden kanssa kamppailevia, toteuttaa kuntouttavaa toimintaa taiteen muodossa ja viestiä, että ihminen on riittävä ja arvokas myös mielen horjuessa <3

Toimintamme lähtökohta ja ensiaskel oli tarjota See Us-tapahtumassa nouseville taiteilijoille näkyvyyttä ja paikkaa jossa he pääsevät esittämään taidettaan ja taitojaan. Nostaa heitä hyvän markkinoinnin avulla laajemman yleisön nähtäville. Tähän asti saadulla rahoituksella olemme varmistaneet tapahtuman tekniikan ja live streamauksen, jolla mahdollistetaan tekijöiden laajempi näkyvyys ja saavutettavuus myös verkon puolella. See Us – Lapinlahti tapahtumatuotanto on toteutettu täysin vapaaehtoistyön, sponsoreiden sekä pro -bono toiminnan avulla. Olemme enemmän kuin kiitollisia kaikille vapaaehtoisille sekä yhteistyökumppaneillemme, jotka ovat uskoneet meihin ja lähteneet mukaan toimintaamme.

Ystävämme ovat kyselleet meiltä, kuinka he voisivat tukea taidetta ja siinä samalla hyvinvointia. Lue seuraavasta julkaisustamme, kuinka voit olla itse mukana tukemassa toimintaamme!

P.S. Our blog will be in finnish, in our mothertongue, because it’s like writing a diary. If you want to get to know us and/or are interested for a collaboration, please send us an email to seeus.lapinlahti@gmail.com

Rakkain terveisin,

See Us ry: Kati, Hannah, Anna ja Krista

Similar Posts